Wij zullen de verklaring van waterhardheid bespreken en vervolgens nagaan wat het verband is tussen hardheid en kalkaanslag. Tot slot, hoe kunt u de hardheid van uw water te weten komen en eventueel kalkaanslag bestrijden?

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid is de concentratie van magnesium en calcium in water. De concentratie wordt gemeten met wat de hydrotimetrische titer (TH) wordt genoemd. De meting van het watergehalte wordt uitgedrukt in Franse graden en wordt weergegeven door het symbool °f of °fH. Het is belangrijk te weten dat 1°f overeenkomt met :

  • 4 mg/l calcium
  • 2,43 mg/l magnesium
  • 10 mg/l calciumcarbonaat

Wanneer water “hard” wordt genoemd, betekent dit dat het een hoog gehalte aan magnesium- en calciumzouten bevat. Als het water de nodige reagentia bevat, kristalliseren deze zouten en vormen harde, compacte resten, die gewoonlijk “kalk” of “tandsteen” worden genoemd. Water met een hardheid van 30°f heeft dus 120 mg/l calcium of 72,9 mg/l magnesium en veel meer kalksteen. Het heeft 300 mg/l calcium carbonaat of kalksteen!

Wat is het verband tussen kalkaanslag en hardheid

Er is natuurlijk een verband. Om het verband te begrijpen, moet je eerst begrijpen wat kalksteen is.

Kalksteen is calciumcarbonaat (CaCO3) plus magnesiumcarbonaat (MgCO3). In chemische termen is het een mengsel van calciumion (Ca++) en carbonaation met koolmonoxide (CO). De uiteindelijke molecule is dus samengesteld uit calciumionen (positief geladen) en carbonaationen (negatief geladen) om CaCO3 te vormen. Magnesium is in kleinere hoeveelheden aanwezig en wordt vaak niet in eenvoudige bewoordingen uitgelegd.

De hardheid is dus het calcium- en magnesiumgehalte van het water. Daarom, hoe meer het in het water is, hoe harder het is. In leidingwater zit meestal veel kalk en weinig CO2. Het water zal hard zijn en kan kalkaanslag in uw huis veroorzaken. Maar dit water kan hard zijn zonder scaling te zijn! Inderdaad, als Als het water rijk is aan CO2, zal het de neiging hebben de kalk op te lossen en om te zetten in bicarbonaat. In dit geval zal de hardheidsmeting van het water niet representatief zijn voor de kalkaanslag van het water! Het geeft gewoon de aanwezigheid van calcium en magnesium in het water aan (Zie uitleg in ‘Hoe kan CO2 helpen kalkaanslag te bestrijden?)

Hoe hard is mijn water?

Als u witachtige vlekken ziet in de waterkoker, op vaatwerk en sanitair, of als zeep niet goed schuimt, de huid droog is na het douchen, kleren ruw of hard zijn, enz.
Het is belangrijk te weten dat in België het meeste leidingwater hard is. Deze graad kan sterk variëren naar gelang van de plaats. En u kunt de resultaten van de officiële analyses die zijn uitgevoerd door waterleveranciers zoals Vivaqua, IBWE, De Watergroep of op uw waterfactuur online raadplegen.

Het is ook mogelijk kits te vinden om de waterhardheid te meten. Deze kits zijn verkrijgbaar in aquariumwinkels, doe-het-zelfzaken of op het internet.

Kalkaanslag aan het bestrijden?

Chemische waterontharders zijn een doeltreffende methode van waterbehandeling die steeds populairder wordt. Terwijl sommige mensen nog steeds een beroep doen op traditionele zoutwaterontharders, is er een nieuwe generatie van CO2-geïnjecteerde ontharders. Bovendien zijn ze ecologisch, economisch en even efficiënt, of zelfs efficiënter dan traditionele waterontharders. (Zie uitleg in ‘Hoe kan CO2 helpen kalkaanslag te bestrijden?)

Zout of CO2?

Zoutbehandeling,

De allereerste oplossing, meer dan 80 jaar geleden uitgevonden. De behandeling bestaat uit het vervangen van calcium en magnesium door natrium. Zo wordt calciumcarbonaat CaCO3 natriumcarbonaat NaCO3. Om de hardheid te verlagen van 37°f naar 12°f, zal er dus 212,5 mg/l natrium in uw water zitten (2,12 gram/l).
Het is gemakkelijk in te zien waarom voorzichtigheid moet worden betracht met een zoutwaterontharder, niet alleen om gezondheidsredenen, maar ook in verband met de corrosie van metalen. Om bacteriegroei te voorkomen, moet het hars zeer regelmatig worden geregenereerd. Ook moet zout hygiënisch worden opgeslagen en niet met de hand worden gedecanteerd. Bovendien moet de pekeltank ten minste eenmaal per jaar worden gedesinfecteerd. Tenslotte moet het toestel op de riolering worden aangesloten.

CO2-behandeling

Dit is de oplossing die steeds populairder wordt. Deze oplossing is niet alleen veel zuiniger in het gebruik, maar is ook echt milieuvriendelijk. Tenslotte is het zeer gemakkelijk te gebruiken. Vervang de CO2-fles ongeveer eenmaal per jaar of na 120m3. CO2-injectie biedt u verschillende voordelen. In de eerste plaats is deze oplossing een doeltreffende manier om kalkaanslag te behandelen. De CO2-injectiebehandelinghoudt vervolgens het calcium en magnesium in het water vast. Water dat rijk is aan calcium en magnesium dekt een derde van de menselijke behoefte aan calcium en magnesium. Van calcium wordt gezegd dat het niet alleen beschermt tegen hart- en vaatziekten, maar ook de botten versterkt. Het is nodig voor de werking van de spieren, het bloedstollingsproces… We zijn dus vaak te hard voor kalksteen.