F.A.Q. – Vaak gestelde vragen

Veelgestelde vragen.

In dit gedeelte met veelgestelde vragen behandelen we veelgestelde vragen over CO2-ontharders en hun verschillende aspecten.

Kalksteen

Schaling

Scaling is de vorming van calciumcarbonaat (en in kleine hoeveelheden magnesiumcarbonaat) die en korst vormt. Calciumcarbonaat of kalksteen, (chemische formule CaCO3) kan alleen plaatsvinden als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Als gevolg hiervan beweegt de reactie, gevisualiseerd in onderstaande formule, naar rechts (schaling) of blijft naar links (kalkneutralisatie), afhankelijk van deze omstandigheden.

Om scaling (kalk) te hebben, moet je :

 1. een voldoende hoge concentratie van beide reagentia: Ca2+ et HCO3 2- en
 2. een lage concentratie van CO2

Kalk lost niet op in water (zie chemische formule). Dit water, bekend als hard water, zal daarom de tendens vertonen aanslag te produceren die resulteert in de vorming van kristallen op het grensvlak tussen vaste stof en vloeistof. Dit kalkwater veroorzaakt dus kalkaanslag in de leidingen. Omgekeerd, als de reagentia Ca2+ en HCO3 2- zijn in lage concentratie in het water of het is rijk aan CO2, gaat de reactie naar links en zal de kalksteen oplossen. De kalksteen wordt vervangen door calciumbicarbonaat. De CO2 oorkomt dus de vorming van kalkaanslag.

Hard leidingwater bevat veel calciumionen (Ca2+). Als u de vorming van kalksteen, CaCO3, wilt voorkomen of oplossen, zoals uitgelegd in de vorige paragraaf, moet u handelen door de concentratie CO2 te verhogen.. Dit komt omdat de reactie naar links beweegt en de kalksteen zal neigen op te lossen. DeHydrokube is gebaseerd op dit principe van CO2-injectie ... Calciumbicarbonaat heeft de bijzonderheidalleen in opgeloste vorm in water te bestaan! Het evenwicht wordt gehandhaafd door de CO2 die met water wordt gemengd. Calcium (en magnesium) is altijd aanweziginwater (zie waterhardheidsmeting).

Conclusie

Dit is het principe waarop het CO2 -injectieapparaat is gebaseerd Dit voorschrift is volledig in overeenstemming met de chemie van water en de koolstof-calciumreacties die daarin optreden. Het is dan ook logisch dat een dergelijk proces de vorming van kalkaanslag in de sanitaire installaties voor zowel koud als warm water voorkomt. Deze behandeling heeft het voordeel dat zij zeer ecologisch en economisch is en het leidingwater veilig houdt om te drinken.

Wat is kalksteen?

Kalksteen is een sedimentair gesteente. Ze zijn vaak wit van kleur en laten een poederig gevoel achter.

Ze bestaan hoofdzakelijk uit calciumcarbonaat (chemische formule: CaCO3), maar ook wat magnesiumcarbonaat (MgCO3). Ze zijn van nature aanwezigin het water. Ze zijn goed en noodzakelijk voor de gezondheid.

Maar onder bepaalde omstandigheden (temperatuur, katalysatoren, kristallisatiekernen, enz.) slaat calciumcarbonaat neer en kristalliseert het. Dit is wat algemeen bekendstaatals kalk of kalkaanslag.

Wanneer calciumcarbonaten kristalliseren, vormen ze harde, compacte resten (calciet) of hebben ze de vorm van naalden (aragoniet). De eerste bedekken bijvoorbeeld de waterverwarmers (boilers) met een witte of licht gekleurde aanslag en de tweede geven het gevoel van tintelingen en trekken aan de huid.

Het dilemma is deze calcium- en magnesiumcarbonaten, die goed zijn voor de gezondheid, in huis te houden, maar de nadelen ervan te vermijden. De oplossing is gewoon een CO2. Meer informatie over de Hydrokube?De Hydrokube is het perfecte antwoord op de zorg voor het milieu, maar ook voor welzijn en comfort. Het neutraliseert de kalkaanslag in hard water en zorgt voor goed water uit de kraan, bespaart geld en is goed voor het milieu.

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid is de concentratievan magnesium en calcium in water. De concentratie wordt gemeten met de zogenaamde hydrotimetrischetiter (TH). De meting van ditwatergehaltewordt uitgedrukt in Franse graden en wordt aangeduid met het symbool °f of °fH. Er zij op gewezen dat 1°f overeenkomt met 10 mg/l calciumcarbonaat.

Wanneer men zegt dat water “hard” is, betekent dit dat het een hoog gehalte aan magnesium- en calciumzouten bevat. Deze zouten kristalliseren en vormen harde, compacte resten, algemeen bekend als “kalk” of “wijnsteen”.

 • 0 tot 8°f: zeer zacht water
 • 8 tot 15°f: zacht water
 • 15 tot 30°f: gemiddeld hard water
 • Water boven 30°f: zeer hard water

Water met een hardheid van 30°f heeft dus 300 mg/l calciumcarbonaat of kalksteen!

Afhankelijk van de regio heeft het water een verschillend kalkgehalte. Inderdaad, in een deel van de Belgische Ardennen is het water van nature zacht, net als in de Kempen, terwijl in de rest van België het water meestal erg hard is!

Wat is het verband tussen kalkaanslag en hardheid?

Er is natuurlijk een verband. Om het verband te begrijpen, moet je eerst begrijpen wat kalksteen is.

Kalksteeniscalciumcarbonaat (CaCO3) plus magnesiumcarbonaat (MgCO3). In chemische termen is het een mengsel van calciumionen (Ca++) en carbonaationen met koolmonoxide (CO-). Het uiteindelijke molecuul is dus samengestelduitcalciumionen (positief geladen) en carbonaationen (negatief geladen) om CaCO3. Magnesium is in kleinere hoeveelheden aanwezig en wordt vaak niet in eenvoudige bewoordingen uitgelegd.

De hardheid is dus het calcium- en magnesiumgehalte van het water. In leidingwater zit meestal veel calcium en weinig CO2. Water wordt hard als het veel carbonaat bevat en kan leiden tot kalkaanslag in uw huis.

Maar dit water kan hard zijn zonder schilferig van aard te zijn! Inderdaad, als het water rijk is aan CO2, zal het de tendens zijn om het kalksteen oplossen om het om te zetten in bicarbonaat. In dat geval zal de meting van de waterhardheid niet representatief zijn voor het kalkgehalte van het water! Het geeft gewoon de aanwezigheid van calcium en magnesium in het water aan.

Zoutbehandeling van kalkaanslag

Zoutontharder werking

Dit was de allereerste oplossing, meer dan 80 jaar geleden uitgevonden. De behandeling bestaat uit het vervangen van calcium en magnesium door natrium. Calciumcarbonaat CaCO3 wordt natriumcarbonaat NaCO3. Om de hardheid te verlagen van 37°f naar 12°f, zal er dus 212,5 mg/l natrium in uw water zitten (2,12 gram/l).

Het is gemakkelijk in te zien waarom voorzichtigheid moet worden betracht met een zoutwaterontharder, niet alleen om gezondheidsredenen, maar ook in verband met de corrosie van metalen.

Om bacteriegroei te voorkomen, moet het hars zeer regelmatig worden geregenereerd. Bovendien moet zout hygiënisch worden opgeslagen en mag het niet met de hand worden overgebracht. Bovendien moet de pekeltank ten minste eenmaal per jaar met een specifiek product worden ontsmet. Tenslotte moet het apparaat op de riolering worden aangesloten.

Een CO₂-behandeling

Dit is de oplossing die steeds populairder wordt. Deze oplossing is niet alleen veel zuiniger in gebruik, maar ook echt milieuvriendelijk en zeer gemakkelijk in gebruik. Gewoon van plan om de CO2 cilinder ongeveer eenmaal per jaar of na 120 m3 geconsumeerd. CO2 injectie biedt u verschillende voordelen. Allereerst is deze oplossing een effectieve manier om kalkaanslag te behandelen. De CO2-injectiebehandelinghoudt vervolgens het calcium en magnesium in het water vast. Water dat rijk is aan calcium en magnesium dekt een derde van de menselijke behoefte aan calcium en magnesium. Calcium zou niet alleen beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar ook de botten versterken. Het is nodig voor de werking van de spieren, het bloedstollingsproces, … We zijn dus vaak te hard voor kalksteen.

Hoe weet u of uw water hard is?

Je hebt witte vlekken op de wastafel, op en van de kranen, op de doucheramen, op de waterstralen, op de toiletpot en op het toilet.Het water in de douche loopt naar de zijkanten, je huid is geïrriteerd, je gebruikt conditioners om je haar zachter te maken, de zeep schuimt niet, de was is hard en ruw, je moet de boiler vervangen.Dit is de reden waarom de waterkoker sneller dan verwacht geïnstalleerd moet worden,…voorbeelden die u vertellen dat uw water veel kalk, aanslag (> 20°F).

Kalk maakt uw water hard en vertoont witte aanslag, droogt uw huid uit, maakt uw oppervlakken dof, verstopt uw kranen, maar wat u niet ziet is dat het langzaam uw leidingen verstopt en uw water boilers bedekt (1 mm/jaar). Het is daarom belangrijk om niet alleen voor uw eigen comfort te handelen, maar ook om onnodige en hoge kosten te vermijden.

De oplossing is het installeren van een waterontharder om al hetwaterin huis te behandelen. Hoe lost de Hydrokube uw kalkproblemen op?

Hoe hard is mijn water?

Als u witachtige vlekken ziet in de ketel, op vaatwerk en sanitair, als zeep niet goed schuimt, als uw huid droog is na een douche, als kleren ruw of hard zijn, enz. dan is uw water waarschijnlijk hard.

Het is belangrijk te weten dat in België het meeste leidingwater hard is. Deze graad kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de locatie. U kunt de resultaten vandeofficiële analyses van waterleveranciers zoals Vivaqua, IBWE, De Watergroep of op uw waterrekening online raadplegen.

Het is ook mogelijk kits te vinden voor het meten van de waterhardheid. Deze kits zijn verkrijgbaar in aquariumwinkels, bouwmarkten of op internet.

Bestrijding van kalkaanslag

Wateronthardersmet CO2 waterontharders zijn een effectieve methode van waterbehandeling die steeds populairder wordt. Hoewel sommige mensen nog steeds hun toevlucht nemen tot traditionele modellen op basis van zout, is er een nieuwe generatie CO2. Bovendienzijnze milieuvriendelijk, zuinig en even doeltreffend, zo niet doeltreffender dan traditionele waterontharders (Zie uitleg in ‘Hoe kan CO2 kalkaanslag helpen bestrijden?).

Hoe kan de Hydrokube helpen kalkaanslag te bestrijden?

De Hydrokubeinjecteert een kleine hoeveelheid CO2 evenredig met het waterverbruik.

De CO2 die in uw watercircuit en leidingen wordt geïnjecteerdlost de kalksteen in het water op en zet deze om in calciumbicarbonaat, dat perfect oplosbaar is in water.

Dit calciumbicarbonaat wordt gebruikt in voedselalszuurteregelaar en stabilisator en in de geneeskunde om de hartdruk te regelen.

Kan de CO₂-verzachter helpen?

CO2 injectie biedt u verschillende voordelen:

Allereerst is deze oplossing een effectieve manier om kalkaanslag te behandelen. De CO2-injectiebehandelinghoudt vervolgens het calcium en magnesium in het water vast.

Water dat rijk is aan calcium en magnesium dekt een derde van de menselijke behoefte aan calcium en magnesium. Calcium zou niet alleen beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar ook de botten versterken. Het is nodig voor de werking van de spieren, het bloedstollingsproces… We zijn dus vaak te hard voor kalksteen.

Waarom moet je kalkaanslag beperken?

Kalk of kalkaanslag is de witte aanslag die op kranen en douchedeuren te zien is nadat de waterdruppels zijn opgedroogd.

Vanwege dit tandsteen:

– De apparaten verbruiken meer energie (10% meer verbruik per millimeter kalkaanslag). Als ze oververhit raken, wordt hun elektrische weerstand voortijdig afgebroken.

– De leidingen verliezen waterdruk bij de kraan. Douchekoppen en kraan beluchters raken verstopt. Chroombeplating en sanitairbekleding worden snel aangetast door kalk of agressieve schoonmaakmiddelen. De waterdrukbeveiliging op de ketel of de toilet doorspoelen lekt en laat continu water stromen.

 • De huid wordt droog en veroorzaakt eczeem. Het haar wordt ruw.
 • Het wasgoed is hard na het wassen en verslijt sneller.
 • Agressieve ontkalkingsmiddelen of azijn zijn nodig om het te verwijderen.
Is het effectief tegen kalkaanslag op sanitair?

Dankzij deze waterbehandeling met CO2 zullen de kraanbeluchters, douchekop, toiletkraan, warmwatertank, enz. niet meer verkalken. U hoeft de kalkaanslagniet meer schoon te maken. U zult nog steeds de andere resten hebben, behalve kalkaanslag, zoals zeepaanslag, calciumbicarbonaat (fijn wit poeder dat met een eenvoudige vochtige doek/spons loskomt). Natuurlijk blijft er de klassieke reiniging van het sanitair, maar u hoeft geen antikalkproducten meer te gebruiken.

Kan het proces langdurige kalkaanslag in mijn leidingen verwijderen?

Ja. De CO2 systeem zal de bestaande aanslag in de leidingen oplossen. Bovendien hebben de Hydrokube Plus- en Comfort-modellen een Boost Clean-functie die de CO2 toevoer tijdelijk om eventuele kalkaanslag in de leidingen te verwijderen en problemen met een laag debiet op te lossen.

Is het systeem even effectief voor mijn ketel?

Natuurlijk zal het de elektrische weerstand van de ketel beschermen door kalkaanslag te voorkomen. Eén millimeter kalkaanslag vereist 10% meer energie om de optimale temperatuur te bereiken (meestal tussen 50 en 60 graden). Het is net zo effectief voor een warmtepomp.

Wat als ik lang weg zal zijn?

Niets. Wanneer u voor langere tijd weggaat, blijft het water in uw huis (tank, warm water, leidingen, …) achter met de behandeling die bij de daaropvolgende waterinname is uitgevoerd. Tijdens een periode van niet-gebruik wordt de behandeling in uw drukwatersystemen niet teruggedraaid.

Zal het proces effectief zijn op lange leidingen?

Ja, als de kalksteen eenmaal in bicarbonaat is omgezet, behoudt hij zijn eigenschappen, ongeacht de lengte van de installatie.

Waarom verandert de waterhardheid niet?

In tegenstelling tot een zoutwaterontharder verwijdert de Hydrokube geen calcium (en magnesium) en vervangt dit door zout in het water. In tegenstelling tot een zoutwaterontharder verwijdert de Hydrokube geen calcium (en magnesium) en vervangt dit niet door zout in het water. Door CO2 in het water wordt de kalksteen omgezet in calciumbicarbonaat, dat in vaste vorm niet bestaat. Het is opgelost in water. Het calciumgehalte is hetzelfde, maar er zit geen kalk meer in het water. De hardheid van het water verandert niet.

Mijn omgeving

 
Krijg ik nog sporen in mijn ketel of douchewanden?

Ja, maar zonder gevolgen. Het Hydrokube proces lost kalk (ingekoekte) op in niet-kalkhoudend bicarbonaat. Een simpele veeg met een doek verwijdert de paar overgebleven sporen.

Kan ik nog steeds water gebruiken in mijn stoomstrijkijzer?

Ja, en het zal effectiever zijn, tenzij de fabrikant het gebruik van gedemineraliseerd water voorschrijft.

Zal ik minder zeep gebruiken?

Ja, het door de Hydrokube behandelde water vereist minder was- en spoelmiddel.

Is het water nog drinkbaar?

Natuurlijk! Het zal er beter van worden. De Hydrokube gebruikt CO2 zoals in flessen bruisend water of bier. Het water behoudt al zijn mineralen (calcium en magnesium) en wordt verrijkt met bicarbonaat dat de spijsvertering bevordert en maagpijn verlicht. Ze garanderen het evenwicht van ons lichaam.

Krijg ik een overconsumptie van water?

Nee, in tegenstelling tot zoutwaterontharders is er geen waterverlies of regeneratie.

Wat is het effect op de smaak van het water?

Hard water is niet altijd aangenaam. Met de Hydrokube kunt u genieten van kalkvrij water, wat veel beter is voor een goede kop thee of koffie.

Zal het behandelde water invloed hebben op mijn huidproblemen, eczeem of psoriasis?

Ja. Kalk kan irritatie, jeuk en dermatologische problemen op de huid en hoofdhuid veroorzaken. Kalk is een korst en bedekt de huid en het haar met een sluier die het uitdroogt. Water verrijkt metCO2 verhoogt het spoelvermogen. Je zou een verbetering van je huidproblemen moeten zien. Deze bezorgdheid zal mettertijd afnemen. Haar en huid worden zachter.

Wordt mijn wasgoed zachter?

Ja 🙂

De aangekoekte kalk wordt omgezet in bicarbonaat, dat 70 keer beter oplosbaar is in water, dat met het spoelwater wordt afgevoerd en uw kleren zachter maakt.

Is aansluiting op de riolering noodzakelijk?

Nee, in tegenstelling tot zoutwaterontharders is er geen aansluiting op het riool nodig. Nog een interessante besparing ten opzichte van zoutwaterontharders.

Moet ik nog zout in de vaatwasser doen?

Ja. Het is aanbevolen om de door de fabrikant aanbevolen instelling aan te houden, waarvoor zout in de vaatwasser nodig is. Je kunt ook kiezen voor “3 in 1” tabletten als je waterhardheid niet hoger is dan wat de fabrikant van de “3 in 1” tabletten voorschrijft. In dit geval gebruik je geen zout meer in de vaatwasser.

Zijn er risico's verbonden aan het gebruik van CO₂?

Kooldioxide is van nature in kleine hoeveelheden aanwezig in de atmosfeer (omgevingslucht). De concentratie bedraagt ongeveer 0,038 volumeprocent. Het is een reukloos, kleurloos, niet-ontvlambaar en niet-irriterend gas; het is zwaarder dan lucht en hoopt zich op de grond op.

De CO2 gebruikt met de Hydrokube is ook hetzelfde gas dat gebruikt wordt in koolzuurhoudende dranken (bruisend water) of voor bierpompen.

Hoewel niet giftig, kan kooldioxide gevaarlijk zijn. Boven een bepaalde concentratie in de lucht kanhetgevaarlijk zijn. Het schadelijke effect voor de mens is dat het zuurstofgehalte van de lucht daalt.

Wanneer een fles kooldioxide van 10 kg onmiddellijk en volledig wordt geleegd in een kelder van 4 x 5 x 2,50 m, ontstaat een concentratie van CO2 op grondniveau (de CO2 is zwaarder dan delucht) van 8,3m³ (13 l x 0,638m³/l). Dit is ongeveer 41 cm van het maaiveld en is zuurstofvrij. Als je in dit gebied gaat liggen, zonder zuurstof, kan het gevaarlijk zijn. Ga staan, laat de deur open en verlaat de kamer snel en de CO2 zal zich snel verspreiden. Deze extreme en ongekende situatie kan zich voordoen wanneer de klep van de cilinder opzettelijk met een hamer wordt gebroken.

Hetis mogelijk een optionele CO2 detector kan als optie worden geïnstalleerd.

Het apparaat

De CO₂-behandeling

Het gas CO2 (kooldioxide) komt van nature voor in de lucht en in water. Hetis bijvoorbeeld van nature aanwezig in bruisend water. Meer informatie over CO2 vindt u ook in de FAQ’s.

De Hydrokube injecteert CO2 proportioneel in uw watercircuit. Het lost dan de kalksteen in het water op en zet het om in wateroplosbaar calciumbicarbonaat. Uw water is in evenwicht en heeft geen last meer van kalkaanslag.

Dit calciumbicarbonaatwordtgebruikt in levensmiddelen (E290)alszuurteregelaar en stabilisator en in geneesmiddelen om de hartdruk te regelen.

Vervolgens zullen wij het behandelingsprincipevanHydrokubeDaartoe is het van belang uit te leggen wat schaalvergroting inhoudt en hoe het gebeurt. Dit is niet erg ingewikkeld en logisch als je bedenkt dat het gaat om het evenwicht tussen de ionen in het water.

Hoe werkt de Hydrokube?

De Hydrokube CO2 waterontharder wordt geïnstalleerd aan het begin van de waterleiding van uw huis (meter). Het gebruikt eetbare, zuinige en milieuvriendelijke kooldioxide (CO2) in een hervulbare fles.

 • DeHydrokube is volledig automatisch. Het enige wat je moet doen is de CO2 cilinder verwisselen als hij leeg is.
 • De behandeling staat in verhouding tot het verbruik vanwater. Eris geen verspilling.
 • De CO2 lost perfect op inen zet kalk om in bicarbonaat.
 • Bicarbonaat, perfect oplosbaar in water.Bicarbonaat is perfect oplosbaar in water en is goed voor de gezondheid en niet schadelijk in huis.
 • Uw water is zacht en u heeft geen last meer van kalkaanslag.
 • Het water is natuurlijk nog steeds veilig om te drinken.

De CO2 -injectietechniek wordt al meer dan 30 jaar in de industrie en de landbouw gebruikt om kalk uit water te verwijderen. Een zoutwaterontharder zou inderdaad rampzalig zijn voor planten!

Gedreven door een groeiende vraag naar CO
2
voor diverse toepassingen, CO
2
De cilinderverdelers zijn nu goed verspreid over het hele land en Europa. Sinds enkele jaren is het mogelijk deze oplossing tegebruikenom hetwaterin onze huizen te ontharden.

Werkt het apparaat automatisch?

Ja, het apparaat werkt autonoom. Het enige wat u moet doen is de CO
2
cilinder als hij leeg is.

Wat is de voetafdruk van een Hydrokube?

De Plus- en Efficiency-modellen passen in een koffer van 24x20x12 cm.

Het Comfort-model past in een koffer van 29x29x16 cm.

En de klassieke CO
2
cilinder is 125x14cm.

De Hydrokube kan worden geïnstalleerd in een keukenkastje door de CO
2
cilinder met een kleiner model.

Kan ik het systeem op elk type buis installeren?

Ja, behalve oude loden pijpen. U kunt het dus installeren op alle leidingen in goede staat, zoals PVC, PER, meerlagen, koper, galva.

Kan ik een Hydrokube in mijn flat installeren?

Natuurlijk past het systeem in een klein doosje, gewoon een klein flesje CO
2
.

Kan ik mijn zwembad nog steeds vullen?

Ja, maar de Hydrokube zal niet nodig zijn, enkel tot hij gevuld is. Sluit gewoon de CO2 fles bij het vullen van uw zwembad en open deze aan het einde van de operatie.

Wat zal het stroomverbruik zijn?

Het verbruik is te verwaarlozen, ruim onder 0,1 kWh voor het gemiddelde waterverbruik van een gezin van 3-4 personen (voor 100m³ minder dan 1 EUR).

Waar wordt het product ontworpen en vervaardigd?

De Hydrokube is een Belgisch product, ontworpen, ontwikkeld en gebouwd in België.

Kan ik meer dan één waterafvoer tegelijk hebben?

Ja, de Hydrokube is geprogrammeerd voor CO2 injecties in verhouding tot de hoeveelheid gebruikt water. De injectie is gebaseerd op het waterdebiet. De hoeveelheid CO2 zal dus zowel ideaal zijn voor een enkele kraan als voor meerdere open kranen.

De CO₂

Hoe weet ik wanneer ik de CO₂-fles moet vervangen?

De CO2-cilinder is voorzien van een hogedrukmanometer met een schaalverdeling van 0 tot 250.

De wijzer op deze wijzerplaat geeft de toestand van de CO2-fles aan. Als de naald op deze schaal nul bereikt, is het tijd om de cilinder te vervangen.

Het is belangrijk om te weten dat de CO2-druk in een volle cilinder nooit hoger is dan 55 bar.

Gevulde fles Lege fles

Mijn manometer geeft maar 28 bar aan. Betekent dit dat mijn fles half leeg is?

Nee, een druk van 28 bar op de manometer betekent niet dat de fles half leeg is, maar eerder dat hij bijna helemaal leeg is. Bij een constante temperatuur, bijvoorbeeld 20°C, is de gasdruk in de cilinder normaal constant op ongeveer 45 bar op de manometer.

De drukdaling die de manometer aangeeft, suggereert dat er geen vloeibare fase meer in de fles zit, maar dat er gecomprimeerd gas aanwezig is. In dit geval is het raadzaam om de cilinder te vervangen of opnieuw te vullen, omdat deze bijna leeg is.

Als de druk daalt van 45 bar naar 35 bar, is de cilinder dan leeg?

Als de druk van het vloeibare CO2 daalt van 45 bar naar 35 bar, kan dit het gevolg zijn van een temperatuurverandering. Bij een constante temperatuur blijft de druk van vloeibaar CO2 over het algemeen stabiel.

Als de temperatuur daalt, kan de druk ook dalen, wat de lagere waarde op de drukmeter zou verklaren.

Als de druk onder 35 bar zakt, is er bijna geen vloeibaar CO2-gas meer. De fles moet binnenkort vervangen worden.

Ik heb mijn fles vervangen en de druk is hoger dan normaal. Ik ben blij, want het lijkt me dat mijn fles deze keer voller is?

Er is geen echte reden om blij te zijn met een hogere druk, of ontevreden als de druk lager is. Zoals we hebben gezien varieert deze druk met de temperatuur.

Daarom worden CO2-blussers gecontroleerd door ze te wegen om te zien hoe vol ze zijn, in plaats van een drukmeter te gebruiken.

De enige manier om te weten of je fles vol is, is om een weegschaal te gebruiken en natuurlijk om het lege gewicht van de fles te weten.

Wat gebeurt er als mijn CO₂-fles leeg is?

Er is geen injectie van CO2 en het water krijgt zijn oorspronkelijke kalkhoudende eigenschappen terug. Het is tijd om de fles te vervangen.

De CO₂
 • CO
  2
  wordt gebruikt in de levensmiddelensector voor koolzuurhoudende dranken (bruisend water, frisdrank, bier), verpakking van levensmiddelen en koeling.
 • Het is bacteriostatisch, d.w.z. het stopt de groei van bacteriën.
 • Het is onbrandbaar en een inert gas. Het is niet corrosief en laat geen sporen, geuren of resten achter.
 • De opslagtemperatuur van de cilinder ligt idealiter tussen -30° en +35° C.
 • Het CO2 -verbruik hangt niet alleen af van de hoeveelheid verbruikt water, maar ook van de hardheid van het te behandelen water. Voor een verbruik van ongeveer 120m³ water is 10 Kg CO2 nodig.
 • Een fles CO
  2
  fles kost minder dan € 50 incl. BTW.
Waar komt het voedsel CO₂ vandaan?

De industriële sector is een belangrijke uitstoter van CO
2
. Om te voorkomen dat dit gas in de atmosfeer terechtkomt, wordt het teruggewonnen door gespecialiseerde bedrijven die het filteren en vervolgens bottelen.

Waarom een CO₂ waterontharder gebruiken?

Het CO2 waterontharder is ontworpen om kalkproblemen in het water te behandelen en te voorkomen dat apparaten, leidingen, huid, kleding enz. verkalken.

Krijg ik bruisend water in mijn kranen?

Nee, elke injectie van CO2 staat in verhouding tot de gebruikte hoeveelheid water en is 10 keer minder dan die in flessen spuitwater. De Hydrokubemaakt uw water niet bruisend en de leidingen zijn CO2 bubbelvrij.

Wat is het nut van CO₂?

Kooldioxide (CO
2
) heeft vele toepassingen en wordt op allerlei gebieden gebruikt. Hier volgen enkele voorbeelden van het gebruik ervaninonder meer de voedingssector, de agronomie of de medische wereld:

 • In spuitwater of frisdrank
 • Voor bierpompen
 • In de medische wereld wordt het gemengd met zuurstof of lucht voor ademhalingsstimulatie
 • De doeltreffendheid van meststoffen en substraten in de landbouw bevorderen
 • In aquaria is het essentieel voor planten om te gedijen
 • In verpakte producten vermindert het de conserveringsmiddelen
 • In het zwembad, om op natuurlijke wijze het evenwicht van dewater

Met Hydrokube brengen wij bij u thuis een technologie die al bijna 35 jaar in gebruik is.

Hoe wordt CO₂ geproduceerd?

De CO2 wordt geproduceerd tijdens de gisting of is afkomstig van een bron van koolzuurhoudend mineraalwater.

Koolstofdioxide (CO2) wordt immers onttrokken aan natuurlijke putten of opgevangen tijdens de productie ervan tijdens gistingsprocessen (wijn, bier), de productie van ammoniak, enz.

Er zijn industriële installaties beschikbaar om CO2. Na zuivering, is de verkregen CO2 van levensmiddelenkwaliteit en van hoge zuiverheid om te voldoen aan de strengste eisen van de Europese norm (E290).

Is CO₂ brandbaar?

Nee. CO
2
wordt gebruikt voor droog ijs in brandblussers, dus het is veilig en onbrandbaar.

Kan de CO₂ exploderen?

Nee, CO
2
is een inert, niet-giftig gas. Het is geconcentreerd in flessen die ook een veiligheidsklep hebben.

Heeft CO₂ bacteriële eigenschappen?

De CO

2

is schimmelwerend en bacteriostatisch. Het vertraagt de groei en vermindert de vermenigvuldiging van aerobe bacteriën en schimmels.

Waar en hoe moet ik mijn CO₂-fles plaatsen?

Hoewel CO
2
een inert en neutraal gas is, moet de cilinder altijd verticaal worden geplaatst in een natuurlijk geventileerde of mechanisch geventileerde ruimte.

Onderhoud

Moet ik regelmatig onderhoud plegen?

De Hydrokube is onderhoudsvrij. Het enige wat moet gebeuren is het vervangen van de CO
2

.

Hoe weet ik wanneer ik de CO₂-fles moet vervangen?

Op de CO
2
cilinder heeft de regulator twee wijzerplaten. Als de naald op nul staat, is het tijd om de fles te vervangen.

Waar kan ik mijn CO₂-cilinder laten vervangen?

In België en Luxemburg :

Er zijn verschillende producenten van CO 2   producenten: voornamelijk de Ijsfabriek en Westfalen, die over een uitgebreid netwerk van distributeurs beschikken.

U kunt ook een vervangende fles bestellen in onze e-shop door hier te klikken.

In Nederland  : is er een netwerk van 60 distributeurs via www.hwts.nl.

In Frankrijk:

Er zijn meer dan 400 CO 2   aanbieders in Frankrijk met gratis toegang voor particulieren via twee netwerken https://vandb.fr/ of via https://www.c10.fr/

In Zwitserland:

er zijn ook verschillende leveranciers zoals www.pangas.ch, www.messer.ch (Gourmet C),

Kan ik de fles zelf vervangen?

Ja, het is mogelijk om de fles zelf te vervangen. Ditis vergelijkbaar met het vervangen van een gasfles voor een fornuis, dushetis eenvoudig. We kunnen u een handleiding geven om de vervanging zelf te doen.

Het belangrijkste probleem is het gewicht van de fles. Een lege fles weegt ongeveer 18 kg, een gevulde fles weegt ongeveer 28 kg.

Het is ook mogelijk uw installateur-reseller te vragen dit voor u te doen.

Wat als de druk in de CO₂-cilinder niet beweegt?

De linker wijzerplaat (met een schaalverdeling tot 300 bar) geeft de cilinderdruk aan. Deze druk beweegt nauwelijks zolang de fles gevuld is. Het varieert echter een beetje met de temperatuur van de ruimte (tussen 35 en 55 bar). Wanneer de cilinder bijna leeg is, zakt de naald onder de 30 bar en beweegt hij geleidelijk naar 0 bar. Dit duurt ongeveer 3 weken voor standaard consumptie.

Moet ik nog zout in de vaatwasser doen?

Ja. Het is raadzaam de door de fabrikant aanbevolen fabrieksinstelling aan te houden, waarvoor zout nodig is.

Het is ook mogelijk “3 in 1” tabletten te gebruiken (zie de door de fabrikant van de tabletten voorgeschreven waterhardheid). In dat geval mag geen zout meer worden toegevoegd.

Hoe vaak moet de CO₂-fles worden vervangen?

Het hangt allemaal af van uw verbruik en de hardheid van uw water.

Het gemiddelde verbruik van een gezin van 3-4 personen is ongeveer 100m³ per jaar. Dit is wat een fles van 10 kg aankan. U zult de fles dus gemiddeld eenmaal per jaar vervangen.

De installatie

Waar kan de Hydrokube worden geïnstalleerd?

Indien mogelijk moet de installatie worden uitgevoerd in de buurt van de watermeter van het waterbedrijf (meestal een garage of kelder). Hij kan ook op een andere plaats worden geïnstalleerd, zodat alle kranen in huis worden behandeld. Je hebt een stopcontact of een verlengsnoer in de buurt nodig.

Hoe installeer je de Hydrokube?

De Hydrokube is zeer eenvoudig te installeren.

Het is mogelijk om een door Hydrokube gecertificeerde loodgieter/verwarmingsmonteur in te schakelen om de installatie uit te voeren. (Zie ook Onze diensten). Wij kunnen u snel een eerste raming geven van het all-inclusive budget door het contactformulier in te vullen.

Het is ook mogelijk om het zelf te installeren.

 • Wij geven u een gedetailleerde gids.
 • Wij kunnen u ook de specifieke hulpstukken en accessoires voor uw situatie aanbieden.
Kan het systeem bestaande kalkaanslag verwijderen?

Ja, dit is een van de vele voordelen van een CO
2
. De exclusieve Boost Clean-functie verhoogt tijdelijk en veilig de CO
2
die een curatief effect heeft op aangekoekte kalkaanslag. Dankzij de door de microcontroller beheerde functie Boost Clean zal de aanslag die zich bijvoorbeeld vóór de installatie van de Hydrokube heeft opgehoopt, geleidelijk oplossen. De Boost Clean zal automatisch afsluiten zonder dat je eraan hoeft te denken.

Deze functie isook nuttig als de lege CO2-fles later wordt vervangen. Er zal enkele dagen geen behandeling zijn. De Boost Clean verwijdert in deze periode overtollige kalk in het systeem.

Moet ik een interview plannen?

Nee, er is geen onderhoud nodig, wat een interessante jaarlijkse besparing is ten opzichte van een klassieke behandeling.

Is er een waterafvoer nodig?

Er is geen afvalwateraansluiting nodig. Bij gebruik van een Hydrokube wordt geen water verspild.

Kan het verhuizen naar een flat?

Ja, de Hydrokube is ruimtebesparend (van 24x20x12 cm). De CO
2
cilinder is verkrijgbaar vanaf 46 cm hoog en 6 cm in diameter.

Waarom een aardingsklem na de watermeter?

Om de watervoorziening binnenshuis op een potentieel van 0 te houden. Potentiaalvereffeningsklem

Als het potentiaal anders is dan 0, en u raakt de waterleiding aan, dan zal de stroom via uw lichaam de grond proberen te bereiken, en dat kan gevaarlijk zijn.

Heb je nog hulp nodig? Neem contact met ons op voor meer informatie!

Als u andere vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via info@hydrokube.be .

Of bel ons op +32 2 430 24 97